Potrošnja automobila

Pogledajmo koliko energije prosečan automobil dnevno troši? To ćemo izračunati sledećom jednačinom:

EPD = ( PRD / RJG) x EJG

gde je EPD (energija potrošena po danu), PRD (pređena razdaljina po danu), RJG (razdaljina po jedinici goriva), a EJG (energija po jedinici goriva).

Ako, sada, uzmemo za dnevnu pređenu razdaljinu automobila u Srbiji 30 km, a za razdaljinu po jedinici goriva, tj. potrošnju prosečnog automobila, 12 km po litri: imaćemo, s obzirom da je potrošnja energije po jedinici benzina ili dizela približno 10 kilovat-sat po litri, sledeću jednačinu:

EPD= (30 km po danu/12 km po litri) x 10 Kwh po litri = 25 Kwh po danu

To jest, izračunali smo da prosečan automobil dnevno približno troši energiju od 25 kilovat-sata po danu što je u poređenju sa prosečnom dnevnom potrošnjom energiju u domaćinstvu u Srbiji u 2009. godini od 5,479 kilovat-sata gotovo 5 puta više.

0 comments

Add your comment

Commenting is allowed only for registered users.

Other articlesgo to homepage

Vazdušni jastuci (airbags)

Vazdušni jastuci (airbags)(0)

Većina novijih vozila je opremljena vazdušnim jastucima, od jednog smeštenog u upravljaču (volanu) do 10 i više. Potisni gas u vazdušnim jastucima je natrijum-azid (NaH3), opasna supstanca koja je štetna za udisanje i može izazvati opekotine na koži. Natrijum-azid je letalan po bakterije, gljive, sisare a u dozama od nekoliko grama i smrtonosan i za

read more

Contacts and information

„Centar za održive zajednice“, nevladina je organizacija sa sedištem u Novom Sadu čiji je cilj zaštita životna sredine, održivi razvoj, promocija održive proizvodnje i potrošnje, univerzalnih ljudskih prava, dobrobiti za životinje i prava potrošača.

Social networks

Most popular categories

Buy This Theme
© 2011 Gadgetine Wordpress theme by orange-themes.com All rights reserved.